Roti Canai, flaget og sprødt fladbrød fra Malaysia

Dette sprøde og flagede brød smager utroligt lækkert til indiske retter,

Brødet har den lækreste konsistens og smøragtig smag. Det er lidt svært at rulle dejen så tynd ud. Men smagen og konsistensen er alt besvær værd.

Antal serveringer

  • 3 dl Lunt vand
  • 70 g Kondenseret mælk
  • 40 g Smeltet smør (saltet) Eller Ghee. Købes typisk hos den lokale grønthandler.
  • 14 g Fint havsalt
  • 25 g Sukker
  • 650 g Mel Alm hvedemel eller mel med 12% protein. Begge virker.
  • 1 dl Smagsneutral olie (til udrulning) Jeg brugte olivenolie.
  • 50 g Smør eller Gee (google det) til stegning Jeg brugte afklaret smør. Det er smeltet smør hvor bundfaldet er fjernet. Det er det som brænder på!

Fremgangsmåden

Klik på hvert punkt i fremgangsmåden for at strege dem ud, så du kan se, hvor langt du er nået.

Undgå at skærmen slukker

Første æltning

  1. 1. Smelt smør eller Ghee. Afkøl lidt.
  2. 2. Rør sammen med de resterende ingredienser, undtagen mel.
  3. 3. Nu tilsattes mel. Rør først med en dejskraber. Når dejen bliver tykkere bruger du dine hænder. Ælt dejen kun til der ikke er store melklumper tilbage. Det vil sige dejen er ikke glat. Men den klister ikke så meget til fingrene. (tilsat mere mel hvis dejen er for tynd)
  4. 4. Film skålen med dejen og lad den hvile i ca. 20 min. Dette gøres så melet ordentlig kan optage vandet inden du ælter dejen helt færdig!

Anden æltning

  1. 1. Bagefter tager du dejen på en glat overflade, uden mel. Der burde være tilstrækkeligt i din dej.
  2. 2. Nu ælter du den med hånden stille og roligt, til en glat kugle. Det burde tager under 1 min.
  3. 3. Lad den hvile i 2 min og del i 10 stykker a 100 g.

Formning af dejen

  1. 1. Form til runde bolde. Du må ikke bruge mel.
  2. 2. Læg dejen i den ene hånd og brug den anden, i kredsende bevægelser, mens du holder rund om dejen. Indtil den er rund. Det kræver lidt øvelse.
  3. 3. Du kan også prøve det på bordet. Det kan ikke gøres hvis der er mel på bordet!

Opbevaring af dejboldene

  1. 1. Placer dejboldene, i et fad som er dækket med et tynd lag madolie (solsikker eller vindruekernolie. Smør også boldene ind i olie.
  2. 2. Dæk fadet til med film. Det skal være lufttæt så dejen ikke tør ud.
  3. 3. Nu lader du den hvile i mindst en time, så gluten i dejen kan falde til ro. Så bliver den nemmere at strække eller rulle senere. Bedst er op til 3 timers hvile.

Tryk dejen flad

  1. 1. Kom lidt olie på bordet.
  2. 2. Flad dejbolden ud med din håndflade. Husk også olie på dejen.

Strækning eller udrulning af dejen

  1. 1. Nu strækkes og kastes dejen. Men det er umuligt og forklare. Ideen er at den bliver så tynd som muligt. Brug en kagerulle og rul den så tynd du kan, uden at den få huller.

Den færdig trukket dej

  1. 1. Nu løfter du forsigtig dejen med din hænder og trækker den endnu tyndere, indtil den ligner min dej på billedet. Så er den klar til at blive foldet!

Foldning

  1. 1. Først foldes begge sider ind mod midten. De må kun overlappe en smule.
  2. 2. Så skal de 2 andre sider foldes mod midten.
  3. 3. Nu skal dejen hvile indtil den næste er foldet.
  4. 4. De må ikke ligge alt for længe ellers risikerer du at dejen klister sammen og du få ikke de lækre lag.

Stegning af Roti

  1. 1. Kom afklaret smør eller Gee i en pande, og varm til mellem varme.
  2. 2. Når du kommer lidt dej i panden skal den sige en stege lyd!
  3. 3. Steg nu indtil Rotien er flot brun på undersiden. Pas på at den ikke brænder på. Pres luften ud af den undervejs.
  4. 4. Vend Rotien når den er flot brun. Steg den gylden brun på den anden side. Det kan tage 10 min. Vigtigt er at den er stegt nok. Husk og pres Rotien flad under stegningen. Ellers bliver dejen indeni ikke tilberedt.
  5. 5. Når den er færdigstegt, lægges den på et stykke køkkenrulle så papiret kan suge det overskyende fedt. Afkøl dejen en smule.

Formning af den stegte Roti

  1. 1. Lig Rotien på en tallerken og så presser du den fra siderne ind mod midten. Drej Rotien og gør det flere gange, mens du også hiver lidt i dejen. Resultatet er en flaget dej, som er sprød udenpå og blød indeni. Server den straks til den ret du nu har lavet. Jeg anbefaler butter chicken.

Andre opskrifter

Toscansk æblekage med pinjekerner, den bedste æblekage jeg kender

2 timer 5 min

Ruby med hindbær, brombær og cashewnødder

1 time 15 min

Utrolig lækker og fugtig blommekage

2 timer

Goldie med blommer og masser af mandler

1 time 15 min