Klassisk risalamande med et tvist. Opskriften er bare god.
3 timer 30 min
Forberedelse: 30 min
Bagning: 60 min
Hvile: 120 min
Sværhedsgrad: Begynder
Antal serveringer
Risengrød
165 g grødris
1.5 dl vand
1 l sødmælk
1 stk vaniljestangHvis det er den gode kvalitet (polonesisk). Ellers skal du bruge 2-3 stænger. De tynde fra Netto.
1/2 tsk havsaltfint havsalt.
150 gr mandlerJeg bruger altid hele mandler med hinde. Har aldrig forstået det med at smutte mandlerne. Man fjerner smag!
3 dl piskefløde
Kirsebær-brombærsauce (smager helt forrygende med brombær prøv det. Ellers erstat dem med flere kirsebær.)
250 g KirsebærFrosne uden sten. Jeg bruger dem fra egen have.
120 g rørsukker
2 dl vand
2 st kanelEller ½ tsk kanelpulver
1 stk. vaniljestang
1 stk. appelsinKøb Navel eller Navelina appelsiner. De er store, saftige og har ingen kerner.
20 g kartoffelmel
20 g vandKold. Skal bruges til at røre kartoffelmelet op.
125 g brombærfrosne eller andre frosne bær
Fremgangsmåden
Klik på hvert punkt i fremgangsmåden for at strege dem ud, så du kan se, hvor langt du er nået.
Undgå at skærmen slukker
Risalamande med ristede mandler.
1.Rist mandlerne i oven ved 160 grader, til de har fået farve. Det tager ca 20 min.
2.Afkøl dem og hak dem groft. Brug en kniv de bliver for fine med en hurtighakker.
3. Flæk vaniljestangen. Skrab kornene ud med bagsiden af en kniv, og gem både korn og bælg. Kog grødris i vandet et par minutter. Tænd ovnen på 130°C varmluft.
4.Når vandet er næsten væk tilsættes mælken, vaniljen og salt. Kog grøden op, sæt et låg på og kom gryden i den forvarmede oven.
5.Efter 20 minutter rører du i grøden. Sætter låg på og kommer den tilbage i ovnen. Gentag dette i alt 3 gange. Så er grøden færdig.
6.Kom grøden i en flad beholder, dæk den til med film (filmen skal ligge direkte på grøden og afkøl den hurtigst muligt.
7.Den skal helst køles ned til mindst 5 grader på 1½ time, pga. bakterier! Bedst i en frysere. Men grøden må ikke fryse!
8.Når grøden er helt koldt kan du opbevare den i en lukket beholder til du skal bruge den. Husk køleskabet.
9. Pisk fløden næsten helt stiv. Pas på du ikke pisker den for meget.
10.Vend fløden af 3 omgang i grøden, sammen med ca. 120 g af de hakkede mandler.
11.Resten af mandlerne drysses ved servering ovenpå risalamanden.
Kirsebærsauce (Hvis du kan få fat i frosne kirsebær kan du lave denne lækre version, ellers køber du bare den færdige og pimper den op med en kanelstang, vanilje og lidt appelsinskal. Bare varm det hele med)
1.Kom kirsebærrene i gryden sammen med vand, sukker, og kanel.
2.Fileter appelsinen og hak fileterne groft. Kom dem i saucen.
3.Flæk vaniljestangen og skrab marven ud. Kom det hele ned til kirsebærrene.
4.Rør kartoffelmel sammen med vand. Rør det forsigtigt i de varme kirsebær under omrøring. Må ikke koge mere, kun lunes!
5.Varm det hele igennem i 2-3 min. Men det må ikke koge!.
6.Tilsæt frosne bær eller kun brombær og varm kort igen.
7.Hvis du ikke vil bruge andre bær, tilsætter du bare kirsebær i stedet.
8.Smag det hele til med lidt citron og kirsebær likør. Jeg bruger Cherry Heering.
9.Server saucen lun eller kold. Personlig server jeg den altid lun.