En mega nem og mega mums opskrift på det lækreste focacciabrød.
1 time 50 min
Forberedelse: 15 min
Bagning: 35 min
Hvile: 60 min
Sværhedsgrad: Begynder
Focacciadej inden foldningFolde foccaciabrødFocacciadej filmesFoccaciabrød sådan laves fordybningerFordybninger i foccacia med topping
Redskaber!
Bradepande 450x375x40 mm
Antal serveringer
Ingredienser til dejen.
1 kg mel 13% proteinCaputo den røde med 13% protein. Meget vigtigt at det er over 12%, så melet kan optage meget vand. og udvikle en god gluten struktur.
10 g TørgærDet er nemmest at styre. Ellers brug 20 g frisk gør.
9 dl vandVigtigt at vandet er kold. Brug kun lunkent vand, hvis du skal spise brødet på selve dagen.
25 g havsaltBrug det fine, det opløses meget hurtigere. Havsalt er mindre salt end alm. fint salt. Det giver bare en bedre smag.
3 spsk. OlivenolieJeg bruger extra Virgin eller kold presset olivenolie.
15 g HonningJeg brugte Akciehonning, men de tykke af slagsen kan også bruges.
Topping til foccaciabrødet
1 dl OlivenolieDet er måske mere, måske mindre. Der skal bare fordeles noget olivenolie på brødet.
2 kviste frisk rosmarin
100 g parmesanostAndet ost kan også bruges
200 g durummelTil at give mere konsistens. Er dog ikke absolut nødvendigt.
2 spsk FlagesaltIgen, mængden er et gæt. Bare drys overfladen af brødet godt med salt.
Fremgangsmåden
Klik på hvert punkt i fremgangsmåden for at strege dem ud, så du kan se, hvor langt du er nået.
Undgå at skærmen slukker
Sådan laves dejen.
1.Kom kold vand, gær og honning i en skål der kan rumme alle ingredienser. Du kan også bruge en rørmaskine. Rør grundigt igennem.
2.Skal du bruge brødet samme dag, bruger du bare lunkent vand. Og så skal brøddejen bare hvile 1 time (tildækket) på bordet, før du folder den.
3.Kom nu de resterende ingredienser, mel, olivenolie og salt ned i skålen. Rør stille og rolig rundt. Brug en skraber. Bare sørg for at der ikke er melklumper.
4.Du behøver ikke at ælte dejen i lang tid. Dæk dejen til med film. Glutenudviklingen sker mens dejen hviler.
5.Lad dejen stå på køkkenbordet i ca 1 time. Den hæver nu stille og rolig. Slå den ned ved at skrabe i siderne af skålen. Hvis du kan så løft op i siderne og fold dem henover dejen.
6.Det samme step gælder for kold og varmhævet brød. Brød som er lavet på varm vand, skal nu hvile tildækket på køkkenbordet, til det ca. når doppelt volumen.
7.Dejen lavet å kold vand, skal nu ind og stå i køleskabet 16-24 timer. Film det ordentligt, så dejen ikke kommer ud over skålens kant.
8.Næste dag tager du dejen ud og lader den hvile på bordet, i ca. 1 time. Gerne et varmt sted. Volumen burde være fordoblet.
9.Nu er dejen faktisk klar til at blive bagt. Men ved at folde dejen forsigtigt, få man lidt mere styr på brødet.
Folde dejen og vende den i olivenolie og durummel.
1.Start med at tænde din oven på 220 grader varmluft.
2.Pensl nu din bradepande godt med olivenolie. Eller brug en anden stor beholder, hvori du kan folde dejen.
3.Hæld nu din dejen i bradepanden med olien. Fold først den ene side mod midten. Pas på ikke at slå luften ud af dejen.
4.Så foldes den modsætte side mod midten. Og så begge dejender mod midten.
5.Så vender du dejen på hovedet. Så du ender med den glatte side opad. Dejen fylder nu det meste af bradepanden. Hvid den er for høj må du gerne trække lidt i siderne.
6.Husk bagepapir, hvis du er bange for at den bager fast!
7.Det er nemlig sikrest at bage brødet på bagepapir, fordi du risikerer at det bager fast til bagepladen.
8.Så drysser du et tynd lag durummel over hele brøddejen. Igen, det kan undlades.
9.Sæt nu dejen lidt til side, gerne tildækket, mens du ordner toppingen.
Topping
1.Skyl rosmarin og tør den bagefter så den ikke er alt for våd. Pluk den og hak den groft.
2.Kom den i en skål med 2 spsk. olivenolie. Det forhindrer at den brænder på.
3.Pres nu med hjælp af dine fingre, en masse fordybninger i brøddejen.
4.Fordel nu den mængde rosmarin du synes henover brødejen. Ned i hullerne osv. Min erfaring siger at der skal meget til. Meget af det falder af når du skærer brødet.
5.Drys med flagesalt. Igen, der skal meget til.
6.Til sidst river du masser af parmesanost henover.
7.Nu presser du en gang til fordybninger. bare pres toppingen ned i brødet. Og så giver du det en sidste gang olivenolie.
8.Dæk dejen til en sidste gang. Hvis den er faldet lidt sammen. Lad den hæve i 10-15 min.
9.Bag den nu i forvarmet oven til kernetemperaturen er mindst 94 grader. Husk 220 grader. Men husk at ovne bager meget forskellige.
10.Jeg bagte mit brød i 35 min.
11.Afkøl på en rist inden du skærer det.
Du kan komme den topping på du synes om. Prøv med soltørrede tomater, oregano og hvidløg. Hak det hele groft, vend det i olivenolie og fordel på brødet.
Du kan med fordel kom friske hakkede krydderuret i selve dejen. Bare hak dem groft og tilsæt dem under æltning.