Glutenfri rugbrød med masser af kerner

Endelig en lækker opskrift, hvor rugbrødet ikke er mega tør.
Rugbrødsform (alu) 2 liter

Antal serveringer

Rugbrødsdejen

  • 7 dl vand Lunken, ikke over 60 grader. Noget af væsken kan erstattes med lys eller mørk øl. Det er en smagssag.
  • 1½ spsk chiafrø Husk kan også bruges. Chia eller husk bruges til at danne luft i brødet, der vi mangler gluten.
  • 12 gr frisk gær Jeg bruger altid økologisk gær. Tørgær kan også bruges. Så bruges kun 6 gr.
  • 20 gr havsalt Eller en stor tsk. Brug det fine. Bruger du alm fint salt, skal du nok bruge lidt mindre.
  • 20 gr brun farin Muscovadosukker kan også bruges.
  • 3 dl havregryn Andre gryn kan også bruges. Spelt eller rugflager.
  • 3 dl kerner Jeg plejer at bruge stenalder blanding. Hørfrø, græskarkerner, solsikkekerner, nødder mm
  • 1 spsk kakao eller maltmel Begge dele fungerer utroligt godt. Ellers bliver brødet så farveløst. Kakao er uden sukker!
  • 4-5 dl Glutenfri mel Jeg bruger oftest en blanding af boghvede og havremel. Det har jeg den bedste erfaring mel. Quinoamel fungerer også fint.

Fremgangsmåden

Klik på hvert punkt i fremgangsmåden for at strege dem ud, så du kan se, hvor langt du er nået.

Undgå at skærmen slukker

Start med rugbrødsformen. Du skal bruge en 2 liters rugbrødsform.

  1. 1. Spray formen med fedtspray eller pensl den med blødt smør.
  2. 2. Drys indersiden med glutenfri mel eller med sesamfrø.

Sådan laves dejen.

  1. 1. Kom det lune vand i en skål sammen med husk og eller chiafrø, sukker og gær. Pisk det godt sammen og lad det trække i 10 minutter til det tykner.
  2. 2. Kom nu de resterende ingredienser i. (Husk at sigte melet) Rør det til en sammenhængende dej, som skal være klistret. Hvis dejen bliver for bestand, bliver brødet tørt.
  3. 3. Fyld dejen i rugbrødsformen og fordel den jævnt. Pensl toppen med lidt vand og drys med de kerner eller frø du bedst kan lide. Tryk dem fast til dejen.
  4. 4. Pak formen ind i film. Der skal være plads så brødet kan hæve!
  5. 5. Sæt nu brødet et lunt sted, eller i ovnen ved 40 grader. Det kan også koldhæve natten over i køleskabet. Men så skal dejen laves med kold vand fra start!
  6. 6. Det kan tage 1½ time før brødet er hævet ordentligt.
  7. 7. Når brødet er hævet ordentligt. tændes ovnen på 175 grader varmluft.
  8. 8. Kom et lille ildfast fad med 2 dl kogende vand i bunden af ovnen sammen med brødet, som du placerer på den midterste rille.
  9. 9. brødet plejer at være bagt efter en time.
  10. 10. Vend det ud af formen og bank på bunden. Det skal lyde hult.
  11. 11. Afkøl på en rist. Det er svært ikke at begynde at skære i brødet, fordi det dufter så dejligt. Men vent til det er næsten kold.
  12. 12. Brødet kan sagtens fryses!
  • Hvis du laver koldhævet rugbrød, brug kold vand.
  • Når brøddejen er i formen, filmes den og brødet sættes natten over i køleskabet.
  • Næste dag tages formen ud og brødet skal hæve og bage som beskrevet i opskriften.

Andre opskrifter

Sprøde honning tuile som holder sig sprøde

29 min

Cremet citrontærte med fløjlsblød marengs

2 timer 20 min

Lækre chokoladecookies med brunet smør

1 time 14 min

Mega mums blondie med hindbær, og cashewnødder

1 time 15 min